Proti žloutence chrání očkování, zájem o něj po covidu opět stoupá
Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Hepatitidou se ročně nakazí stovky lidí. Žloutenka je závažné infekční onemocnění, které dokáže člověka potrápit delší dobu. Existuje hned několik typů hepatitidy – A, B, C, D, E. Vloni se s těmito formami žloutenky léčilo 11 280 klientů VZP. Nejúčinnější ochranou proti nemoci je přitom dostupná vakcína.

Vloni si o příspěvek na očkování zažádalo o pětinu více klientů VZP než v roce 2021, zájem roste i letos.

Počet klientů VZP, kteří se léčí s některým z typů žloutenky, se v posledních letech pohybuje kolem 11 tisíc. Náklady na jejich léčbu vloni překročily 900 milionů korun. Hepatitida A se přenáší velmi snadno, konzumací špatně umytých potravin anebo si stačí špatně umýt ruce. Hepatitida B pak nejčastěji krví. Hepatitida C je striktně krví přenosné onemocnění, nejčastěji se jí nakazí nitrožilní uživatelé drog. Hepatitida E se u nás nejčastěji přenáší konzumací nedostatečně tepelně upraveného vepřového masa nebo zvěřiny. Nejrozšířenější jsou typy A, B a C, nejnebezpečnější hepatitidy B a C.

Pokud infekce trvá déle než 6 měsíců, může akutní žloutenka přejít v chronickou, ta trápí nejvíce klientů VZP (9 130). Dlouhodobá infekce hepatitidy, tzn. déle než 6 měsíců, může vyvolat cirhózu nebo nádor jater. Klinicky ale může být takový pacient zcela bez příznaků a nemoc může být zjištěna zcela náhodně anebo až když dojde ke zdravotním komplikacím. Do chronicity může přejít hepatitida B a C.

1208zloutenka1

Zájem o očkování znovu stoupá

V letech 2020 a 2021 zaznamenala VZP výrazný pokles zájmu o příspěvek na očkování proti žloutence. Už v roce 2022 pojišťovna vyplatila o pětinu více příspěvků než v roce předchozím. A v prvním pololetí letošního roku si o příspěvek na očkování proti hepatitidě zažádalo 9 216 klientů, což je 70 % celkového počtu žádostí z roku 2022.

Vakcína je dostupná proti hepatitidě A i B. Očkování není povinné, zájemci si jej hradí sami. VZP svým klientům přispívá 500 Kč z fondu prevence na očkování proti hepatitidě typu A a B i její kombinaci.

Počet žádostí o příspěvek na očkování proti hepatitidě (A, B, A/B) za posledních 5 let

1208zloutenka2

Z veřejného zdravotního pojištění je hrazeno očkování proti žloutence typu B také zdravotníkům zejména těch oborů, kde hrozí zvýšené riziko přenosu choroby. Patří sem například jednotky intenzivní péče, pracoviště chirurgických oborů, interní oddělení, infekční oddělení, laboratoře a mnohá další. Hrazeno je očkování také studentům lékařských fakult, zdravotnických škol a všem členům integrovaného záchranného systému apod.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru