Krásné Březno - Novým přírůstkem se může pochlubit ústecká zoo – narodilo se zde mládě gibona bělolícího. Je to první potomek „nově" sestaveného páru samice Beaut a samce Samuna. Ten přišel v roce 2010 ze Zoo Liberec jako sedmiletý, Beaut pochází z ústeckého chovu, narodila se v roce 2006.

Ústecká zoo se může pochlubit novým přírůstkem u gibona bělolícího. Foto: Věra Vrabcová

„Narození mláděte je pro nás příjemným překvapením, protože jsme už začali ztrácet naději. Pár byl sestaven v roce 2010, nějakou dobu samozřejmě trvá, než si zvířata na sebe zvyknou a začnou spolu harmonizovat. Beaut měla pravidelný cyklus, což jsme měli potvrzeno analýzou pohlavních hormonů z trusu, pozorovali jsme i páření, ale mládě nikde," popisuje vedoucí zoologického oddělení Petra Padalíková. „Je známo, že u gibonů je dospívání samic hormonálně blokováno přítomností matky, což se potvrdilo i u Beaut, která začala přebarvovat až po přesunu do společné expozice se Samunem, navíc přebarvování trvalo poměrně dlouho," dodává zooložka.

Březost Beaut byla tajemstvím, protože měla velice malé bříško, o to větší bylo překvapení, když v neděli 12. července chovatelé při pravidelné ranní kontrole zjistili, že je mládě na světě. První hodiny a dny Beaut pečlivě sledovali, protože při prvním mláděti si samice někdy neví rady, ale vše probíhá tak, jak má. Beaut se o svého potomka stará, kojí ho a mládě se jí pečlivě drží na břiše, odkud vykukuje pouze světlá hlavička. „Tím jsou giboni bělolící typičtí, mládě se rodí světlé a zhruba do jednoho roku života přebarví do černé barvy. Samci zůstávají černí, kdežto samice se v období pohlavního dospívání opět vracejí k původní béžové," vysvětluje mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Ústecká zoo se může pochlubit novým přírůstkem u gibona bělolícího. Foto: Věra Vrabcová


Chov gibonů bělolících má již dlouholetou tradici, samec Tod a samice Fea přišli v roce 1987 přímo z Vietnamu jako malá mláďata. Spolu postupně zplodili osm potomků, předposledním byla právě Beaut. Fea, která se stala babičkou, stále ještě v ústecké zoo žije a sleduje mladý pár z protější expozice. „Pohlaví mláděte není známo, určení je poměrně komplikované, takže jména vždy vybíráme tak, aby se dala použít jak na samce, tak na samičku," prozradila ještě Věra Vrabcová.

V přírodě patří tento druh mezi kriticky ohrožený, obývá pouze Vietnam a Laos, možná žije i na jihu Číny v provincii Yunnan. Jeho počty stále klesají, důvodem je odlesňování pralesů kvůli těžbě dřeva a zemědělství, ale také lov a využívání částí těla v tradiční asijské medicíně.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru