Teplice - V teplickém policejním středisku nyní probíhá měsíční úvodní kurz základní odborné přípravy nových policistů (pro Ústecký a Liberecký kraj). Pět desítek policejních nováčků je ve služebním poměru od 1. srpna 2014. Noví policisté právě nyní absolvují náročnou služební přípravou. Naše redakce byla u toho.

 

Policejní nováčkové si dnes sáhli v rámci váýviku na samé no svých sil. Foto: Jan Vraný

Vedoucí školního policejního střediska v Teplicích mjr. Ing. Vít Pech uvedl, že policejní nováčci pod dohledem policejních instruktorů absolvují nyní intenzívní prověrkový test uchazečů do řad Policie ČR. Vedle náročných testů jde i o fyzickou průpravu nováčků. "Nastoupilo nám na začátku výcviku 54 policistů z obou krajů a pět jich bohužel odpadlo. "Do závěrečného kurzu se tak dostane 49 nováčků. Odpadlíci kurz nedokončili především kvůli zdravotní a fyzická nedostatečnosti," uvedl mjr. Pech.

Policejní nováčci posílí zejména nejzatíženější okresy, a to Most, Chomutov a Teplice.

VIDEOREPORTÁŽ Z VÝCVIKU POLICEJNÍCH NOVÁČKŮ:

Videoreportáž z výcviku policejních nováčků v Teplicích Jan Vraný/e-teplicko.cz

Jedním z policejních nováčků je i šestadvacetiletý David Sedláček z Ústí nad Labem, podle kterého byl patrně nejtěžší část fyzické přípravy, a to pětadvacetikilometrový výšlap na Sněžník. "Je to práce v kolektivu a proto mě to baví. Počátky kurzu byly opravdu hodně těžké, teď už je to opravdu lehké jak procházka růžovým sadem," uvedl policejní nováček Sedláček.

Za pravdu mu dává jedna ze dvou žen v současném výcvikovém kurzu Lenka Tůmová. "Náročné byly hlavně první dva týdny kurzu. Určitě již cítím rozdíl ve fyzické kondici, která se mi zlepšila. Náročné byly testy. Ano i pro ženu je tento výcvik zvládnutelní. Mám výhodu, že se věnuji se sportu. Po škole jsem zařazena na hlídkovou službu tady v Teplicích, ale líbilo by se mi i na kriminální službě. Proč chci být policistkou? Líbí se mi uniformy," podotkla Lenka Tůmová.

Krajská policejní mluvčí Alena Bartošová k výcviku uvedla, že v Ústeckém kraji je aktuálně 3271 tabulkových míst pro policisty, plánovaný stav je 3323 policistů. "Od letošního ledna do současné doby nastoupilo do Ústeckého kraje 98 policistů. Pro letošní rok máme schválených 160 tabulkových míst," uvedla mluvčí krajských policistů Bartošová.

Nováčci, kteří letos nastoupili nebo ještě nastoupí se v ulicích objeví až příští rok - musí absolvovat základní odbornou přípravu a výcvik. Průměrná roční fluktuace v kraji je 50 policistů. "Neúspěšnost uchazečů o přijetí do služebního poměru se pohybuje kolem 75 procent (přijata je tedy zhruba pouze čtvrtina uchazečů) - příčinami je osobnostní a fyzická nezpůsobilost," vysvětlila Alena Bartošová.

FOTOGALERIE:

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru