Ústí nad Labem – Prohlédnout si místa města, která jsou jinak veřejnosti nepřístupná, mohou o víkendu Ústečané a návštěvníci města. Své dveře veřejnosti otevře více jak třicet zajímavých míst krajské metropole. Ústí nad Labem se po deváté zapojilo ke Dnům evropského dědictví.

Nově zapojenými objekty do akce v letošním roce jsou kostel svatého Floriána v Krásném Březně a po přestávce se opět připojil kostel svatého Vojtěcha a Dominikánský klášter v Ústí nad Labem.

Ilustrační foto: Petr Sochůrek
I v letošním roce navíc proběhne soutěž o atraktivní ceny. Stačí nasbírat do turistického pasu, který je k vyzvednutí v Informačním středisku na Mírovém náměstí, nebo v jednotlivých objektech, nejméně 15 pamětních razítek. Pas si mohou také Ústečané stáhnout na webových stránkách ústeckého magistrátu.

Mezi nejčastěji vyhledávanými památkami při Dnech Evropského dědictví patří správní budova Spolchemie, která se může pochlubit fungujícím výtahem páternoster. Elektrárna na Masarykově zdymadle na Střekově. Wolfrumova vila v ulici Na Schodech, kde sídlí Český rozhlas Sever a posluchači mohou na vlastní oči vidět na živo jeho vysílání. Seznam památek najdou Ústečané na webových stránkách města Ústí nad Labem.

V losování čekají na vítěze zajímavé ceny. Lákadlem může být wellness pobyt v Hotelu Ostrov v Tisé, krmení vybraného druhu zvířete v Zoo Ústí nad Labem nebo večeře v restauraci Kocanda.

Historicky první „Dny otevřených dveří památek" se konaly již v roce 1984 z podnětu Francie. Jejich základní myšlenkou bylo umožnit široké veřejnosti návštěvu nejrůznějších památek, zejména těch, které jsou jinak běžně nepřístupné. V České republice se nezpřístupňují pouze historické památky, které jsou oficiálně prohlášeny kulturními památkami, jako jsou známé hrady, paláce a katedrály, ale otevírají se i desítky dveří soukromých a veřejných budov, které nebývají přístupny veřejnosti vůbec nebo pouze příležitostně a částečně. V České republice se EHD konají pravidelně od roku 1991 v první polovině měsíce září. Od roku 1998 je jejich hlavním garantem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které vždy ve spolupráci s jedním z členských měst pořádá národní zahájení. Město Ústí nad Labem se do akce zapojuje od roku 1996.

Čtenáři, posílejte nám své fotografie s krátkým popiskem místa při prohlídce památek ke Dneievropského dědictví a redakce E – Ústí je zveřejní na svých stránkách. E –mail je Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru